2019-02-26 08:22:04• hírek • Bede Emőke

A legtöbb gyerek a szülei miatt tárcsázza a lelkisegély-vonalat

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Bár kevesen tudnak róla, de működik Európában egy kifejezetten gyermekek számára fenntartott lelkisegély-vonal, mely ingyenesen, anonim módon hívható az unió bármelyik tagállamából.

Romániában a szolgáltatás működését a Gyermekek Telefonja Egyesület biztosítja. Az egyesület nemrégiben közreadta a 2018-as év statisztikáját, melyből egyértelműen kiderült, az előző évekhez képest tavaly sokkal több gyerek döntött úgy, segítséget kér az őt ért bántalmazások miatt, a fogadott hívások száma meghaladta a 100 ezret is.
 

A számot tárcsázó gyerekek 39,42 százaléka fizikai bántalmazás áldozata lett, 29,07 százalékuk pedig úgy érezte, lelkileg bántalmazzák.19,61 százalékuk elhanyagoltság miatt kért támogatást, 11,90 százalékuk pedig más jellegű gonddal küszködött ( pl. koldulásra kényszerítés, szexuális zaklatás, gyermekkereskedelem, személyi szabadság korlátozása). A bajba jutott gyerekek közel 60 százaléka falusi környezetben él, a városban élők aránya mindössze 29,96 százalék, a többiek pedig nem akartak nyilatkozni lakhelyüket illetően.
 

Az összesítés rávilágíott arra is, hogy a zaklatásnak, bántalmazásnak kitett gyerekek 51,81 százaléka fiú, 48,14 százaléka pedig lány. A telefonálókról emellett azt is tudni lehetett, hogy 35 százalékuk egyszülős családban nevelkedik, kicsivel több mint 2 százalékuknak pedig árvaházakban kellett szembenézniük a „bullying” jelenségével. A bántalmazók 79,78 százaléka maga a szülő (csak egyik vagy mindkettő) volt, a gyerekek 17,17 százalékát azonban olyan felnőttek zaklatták, akiket a bejelentő kiskorú nem is ismert vagy nem állt vele rokoni kapcsolatban. A fennmaradó 3 százalékot azon esetek tették ki, melyek során az elkövető ugyancsak gyermek volt.
 

Mindazok a gyerekek, akik tárcsázzák a Gyermekek Telefonja Egyesület által működtetett segélykérőt, nem csak lelküket önthetik ki a kagyló másik végén ülő személynek, hanem pszichológiai és jogi tanácsadásban is részesülhetnek. Előbbi lehetőséggel a gyerekek 70 százaléka élt. Segítséget kaphattak a szülőkkel ápolt kapcsolat jobbá tételében, de volt olyan, aki külső vagy belső tulajdonságaival nem volt kibékülve, s emiatt érezte szükségét annak, hogy lelki támogatást keressen. 20,48 százalékuk azonban magaviseleti gondjainak megoldásában szeretett volna segítséget kapni. Ezek a gyerekek ugyanis már ilyen törékeny korban kapcsolatba kerültek a drogokkal, az alkohollal, mi több, saját elmondásuk szerint az öngyilkosság gondolatával is többször eljátszottak.
 

A hívások többsége (17,23 százalék) az ország délkeleti részéről érkezett futott be, a legkevesebb bántalmazott gyerek pedig Románia északnyugati régiójából (melybe Szatmár megye is tartozik) tárcsázta a zöldszámot. Értelemszerűen ez nem azt jelenti, hogy ezen a területen kevesebb bántalmazás történik, csupán arra világít rá, hogy az itt élő gyerekek kevesebbszer emelték fel tavaly a kagylót, hogy a lelkisegély-vonalat tárcsázzák. Pedig, hogy volna miről beszámolni, az biztos, hiszen megyénkben is egyre-másra kerülnek nyilvánnoságra olyan esetek, amikor egy-egy kiskorút az iskolában bántalmaznak társai. A legfrisebb adartok szerint a 2018-2019-es tanév első félévében nem kevesebb mint nyolc, iskolában történt bűncselekményt regisztrált a Szatmár Megyei Rendőrség. Négy esetben testi sértés történt, kettőben lopás, illetve volt egy gondatlanságból elkövetett testi sértés is. Ezek azonban csak azok az adatok, amikor már a rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia. Hogy hány további eset marad fű alatt, azt megtippelni is nehéz volna.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: